Koiran tärkeimmät opit

DSC00046.JPG
 
 
 
 
Kaikissa arjen tilanteissa tapahtuu oppimista puolin ja toisin.
 
 
 
 
Kahden koiran kanssa treenatessa vuoroaan odottava harjoittelee kannattavalla paikalla pysymistä häiriössä.
 
 
 
 
Riemu on opettanut ihmiset rapsuttamaan sitä, kun se laskee päänsä syliin.

Riemu on opettanut ihmiset rapsuttamaan sitä, kun se laskee päänsä syliin.

 
 
 
 
Täyden ruokakupin ohittaminen vaatii nälkäiseltä koiralta paljon itsehillintää.
 
 
 
 
Naava ei koske herkulliseen serranokinkkuun, koska ei ole saanut lupaa. Turhaa "jätä"-käskyä ei tarvita.

Naava ei koske herkulliseen serranokinkkuun, koska ei ole saanut lupaa. Turhaa "jätä"-käskyä ei tarvita.

Jotta koiran elämä ihmisen parhaana ystäväni olisi mahdollisimman vaivatonta, koiran tulee oppia tiettyjä taitoja. Yksittäisten käskyjen sijaan paljon tärkeämpää on johdonmukaisesti opettaa koiralle perheen säännöt. Koiralle on elintärkeää oppia itsehillintää ja malttia. Kouluttaessa täytyy myös pitää huoli koiran itsevarmuudesta.

Oikean ja väärän opettaminen

Koira ei tiedä, mikä on oikeaa ja mikä väärää käytöstä tai toimintaa. Koira toistaa sellaista käytöstä, joka on sille palkitsevaa. Oikea ja väärä ovat ihmisen määrittämiä käsitteitä, jotka koiralle täytyy erikseen opettaa. Jotta opettaminen onnistuu, omistajan täytyy olla johdonmukainen ja tietää, mikä koiraa palkitsee.

Kaikissa arjen tilanteissa tapahtuu oppimista puolin ja toisin. Koira opettaa meitä huomioimaan sitä, kun se raapii meitä tassullaan; me opetamme koiraa istumaan, jotta se saa ruokansa. Usein koira saa ihmisen toimimaan toivomallaan tavalla ihmisen tätä tiedostamatta. Näistä tilanteista on tärkeää tulla tietoiseksi, jotta osaa jättää koiran palkitsematta, kun käytös ei ole toivottua.

Arjen sääntöjä opettaessa kannattaa kokonaisvaltaisesti pohtia toistuvia tilanteita, joissa koira pääsee itse palkitsemaan itsensä ihmisen mielestä väärästä toiminnasta. Ruoka ja lelut eivät missään nimessä ole ainoita palkkoja, vaan huomio ja erilaiset toiminnot, kuten kaivaminen, ovat myös itsessään palkitsevia.

Me saatamme tiedostamattamme vahvistaa ei-toivottua toimintaa. Koira oppii nopeasti toistamaan käytöstä, jonka se kokee palkitsevaksi. Jos koira menee kaivelemaan roskista, kun vieraita on tullut kylään, syy on selvä. Se on huomannut, että vieraisiin keskittyvän omistajan huomion saa keskitettyä itseensä, kun tonkii jätteitä. Negatiivinenkin huomio on huomiota.

Koiraa tulisi palkita huomiolla, kun se käyttäytyy ihmisen mielestä oikein, ja jättää huomiotta, kun se käyttäytyy ei-toivotusti. Lisäksi on tärkeää estää ja ehkäistä koiran kannalta palkitseva, ihmisen mielestä väärä käytös.

itsevarmuus kohdallaan

Kun koiran ei tarvitse pelätä rangaistuksia tai kieltoja, sen itsevarmuus kasvaa ja into koulutukseen säilyy. Terveen itsevarma koira suhtautuu avoimesti uusin asioihin eikä pelkää turhaan. Sen taitoja voi testaamalla ja haastamalla kasvattaa erilaisissa häiriöissä.

Haastamisessa koira altistetaan virheille, jolloin se oppii oikean toiminnon rajat. Jos koiraa haastetaan, ennen kuin sen toiminta on varmaa, oikea toiminta jää koiralle epäselväksi. Suorittaminen on epävarmaa ja epätarkkaa. Pehmeä koira saattaa myös paineistua niin paljon, että lakkaa yrittämästä. Ihmisen tulee tukea koiran oppimista ja luoda turvallinen ja luottavainen suhde koiraan.

Omilla koirillani on käsky "Kivi", joka tarkoittaa "mene tuon kohotetun asian päälle ja pysy siellä, kunnes toisin sanotaan". Kiviä eli kannattavia paikkoja ovat esimerkiksi penkit, kannot, kivet, terassit, tuolit ja koirieni retkipeti. Kivellä pysymisen taito on opetettu kerroksittain ymmärrystä kasvattamalla. "Paikka"-käskyä ei missään vaiheessa lisätä, eikä sitä muutenkaan käytetä koulutuksessa. Taitoa voi kahden koiran kanssa helposti haastaa treenaamalla niiden kanssa vuorotellen.

Itsehillinnän tärkeys

On hienoa, että nykyään melkein jokainen opettaa koiransa odottamaan ruoan syömiseen lupaa. Taito kasvattaa ruokaa arvostavan koiran itsehillintää. Usein itsehillinnän opettaminen jää kuitenkin yksittäisiin tilanteisiin eikä sitä yleistetä niihin tilanteisiin, kun malttaminen on koiralle kaikkein vaikeinta.

Helppo arki -koulutuksessa koiran itsehillintä kasvaa huimasti. Se oppii, että saa haluamansa vain, kun malttaa hillitä itsensä. Koiran rakastamat asiat valjastetaan luvan taakse, jolloin sen tulee aina ansaita haluamansa. Hallitsematon sinkoilu ja riehuminen loppuu, ja koira oppii malttamaan mielensä, kunnes saa luvan rynnätä kohti haluamaansa asiaa tai tekemistä.

Kun jättämistä ei opeteta koiralle käskyn vaan oman valinnan ja itsehillinnän kautta, oikea toiminta ei vaadi ihmisen valvontaa. Koira jättää lattialle tippuneen ruuan ja eläinkaupan alahyllyn herkut rauhaan, ilman että omistajan täytyy sanoa koiralle mitään. Näin se antaa ruuan ja muiden houkuttelevien asioiden olla myös, kun omistaja ei ole läsnä.

Erilaiset luonteet

Koulutuksessa on tärkeää ottaa huomioon koiran luonne. Toisilla virtaa riittää ilman suurempaa innostamista ja toiset tarvitsevat kunnon energiankohotuksen, jotta jaksavat keskittyä. Rauhallisen koiran kanssa treenataan itsehillintääkin vauhdikkaasti, kun taas ylivilkkaan koiran kanssa taitoa kasvatetaan aluksi keskittymistä ja rauhoittumista korostaen.

Valintaan perustuva koulutus sopii sekä pehmeä- että kovaluonteisille koirille. Koulutus on kaikissa tilanteissa selkeää ja johdonmukaista. Lisäksi koiran oppiminen on tehokkaampaa, kun sitä ei houkutella tekemään oikein, vaan se itse hoksaa, mikä toiminta on kannattavaa.

Kieltojen poisjättäminen on hyväksi etenkin herkille koirille, jotka heijastavat ohjaajan mielialoja tarkasti. Kun virheistä ei seuraa muuta kuin palkan evääminen, herkänkin koiran motivaatio ja vire säilyy virheistä huolimatta.

 

Herättikö teksti kysymyksiä? Ota yhteyttä, niin vastaan kysymyksiisi! 

Seuraa Helppo arki -koirankoulutusta Instagramissa, niin saat ensimmäisenä tiedon uusista blogipostauksista!