Vanha koira oppii uutta!

DSC00197.JPG
 
 
 

10-vuotias cairnterrieriuros on nopea oppimaan!

 
 
 

11,5-vuotias suomenpystykorvanarttu ei tällä kertaa saakaan haukkumalla haluamaansa.

Ennen kuin aloitan blogisarjani epävarman koiran koulutuksesta haluan muistuttaa kaikkia. Älkää huijatko itseänne keksimällä tekosyitä koiranne käytökseen. Yksikään koira ei ole liian vanha tai liian itsepäinen oppimaan. Jokainen koira iästä, rodusta ja taustasta huolimatta oppii uutta!

Koirassa näkyy, minkälaiseen käytökseen se on elämänsä aikana saanut vahvistusta. Aina kun koiran käytös johtaa palkitsevaan asiaan, käytös vahvistuu. Jos koira saa nameja tuijottamalla ihmistä tiiviisti silmiin, tuijottaminen vahvistuu. Jos koira saa herkkupalan sinnikkäästi haukkumalla, sinnikäs haukkuminen vahvistuu. Oppimista tapahtuu koko ajan omistajan sitä tiedostamatta.

Sain ilokseni tehdä naminyrkki-harjoitetta kahden kunnioitettavaan ikään ehtineen koiran kanssa. Naminyrkki-harjoitteessa näkee hyvin, miten nopeasti koira oppii, miten nopeasti se turhautuu ja minkälaista käytöstä se ehdottaa. Ainoa kommunikaatio koiran kanssa on kehuminen ja nyrkin avaaminen ja sulkeminen. Koiralla on mahdollisuus saada haluamansa palkinto, kun se ei yritä ottaa sitä.

Kumpikaan koirista ei ollut koskaan ennen tehnyt harjoitetta. Omaan valintaan perustuva koulutus oli molemmille täysin uusi juttu.

10-vuotias cairnterrieriuros Jami näytti loistavasti, että ikä ja itsepäisyys eivät hoksaamista hidasta. Jami oppi jutun jujun nopeammin kuin moni pentu. Kaiken lisäksi se oli täynnä intoa! Katsokaa, miten vauhdikkaasti Jamin häntä vipattaa treenin aikana!

11,5-vuotias suomenpystykorvanarttu Täplä kertoi harjoitteessa, miten se on tottunut saamaan haluamansa. Täplä turhautui nopeasti, koska sen ei arjessa tarvitse nähdä vaivaa palkintonsa eteen. Se on opettanut lähipiirinsä antamaan sille ruokaa, kun se haukkuu. Täplä on kouluttanut ihmisensä erittäin onnistuneesti.

Naminyrkissä haukkuminen ei kuitenkaan mene läpi. Muuten koira saa tehdä nyrkin avaamisen eteen ihan, mitä se haluaa, mutta haukkuminen päättää harjoitteen. Sitä jatketaan heti, kun koira on hiljaa. Täplän kanssa refleksit saivat olla todella nopeat, ja paikoitellen videokin näyttää nopeutetulta. 

Kiitokset Jamin ja Täplän omistajille. Oli todella hauskaa testata näiden veteraanien valintoja!

Päivitys: Täplän omistajat jatkoivat naminyrkkiä ja haukkumisen vähentämistä keskittymällä arjessa siihen, ettei Täplä saa haluamaansa haukkumalla. Parissa viikossa veteraani hiljeni ja oppi kaiken lisäksi istumaan ja hiljaa odottamaan lupaa syödä ruokansa lattialle asetetusta ruokakupista! Hienoa työtä Täplän omistajat!