Vauvan tulo koiraperheeseen

Kuva: @rstone_design

Kuva: @rstone_design

Vaunulenkeillä voi pysähtyä hetkeksi temppuilemaan.

Vaunulenkeillä voi pysähtyä hetkeksi temppuilemaan.

 
Naava ja Riemu odottavat ovella, kun menen ensin ulos lastenrattaiden kanssa.

Naava ja Riemu odottavat ovella, kun menen ensin ulos lastenrattaiden kanssa.

 
Yöjunan hytin ovestakaan ei kuljeta ilman lupaa, vaikka ovi olisi auki.

Yöjunan hytin ovestakaan ei kuljeta ilman lupaa, vaikka ovi olisi auki.

Riemu ja Naava lepäävät rauhassa pedeillään.

Riemu ja Naava lepäävät rauhassa pedeillään.

 
Koiran tulee antaa olla rauhassa, kun se nukkuu.

Koiran tulee antaa olla rauhassa, kun se nukkuu.

 
Estä vauvaa tarraamasta koiraan.

Estä vauvaa tarraamasta koiraan.

 
Pureskelu rauhoittaa koiraa. Se on lajityypillistä tekemistä.

Pureskelu rauhoittaa koiraa. Se on lajityypillistä tekemistä.

 
Naava ja Riemu ovat oppineet olemaan rauhassa lapsen lähellä.

Naava ja Riemu ovat oppineet olemaan rauhassa lapsen lähellä.

Olen tehnyt luentotallenteen aiheesta Lapsi ja koira. Hinta 37,20 e, kesto 1 h 45 min. Luennolla käsittelen aiheet Lapsi tulee koiraperheeseen, Koira tulee lapsiperheeseen ja Mitä tehdä kun koira puri lasta? Lähetä minulle viestiä, niin saat linkin luentoon.

Mitä koiran olisi hyvä osata, kun perheeseen on tulossa vauva? Entä miten koiran ja kasvavan lapsen yhteiselo sujuu mutkattomasti?

Vauva sujahtaa koirien arkeen vaivattomasti ja stressittömästi, kun arkea hyödyttävät taidot on opeteltu jo ennen vauvan syntymää. Koirat suhtautuvat kuka milläkin tavalla tuohon inisevään pieneen ihmisenalkuun, mutta kaikille koirille perheen ensimmäinen lapsi muuttaa tuttua arkea. Alla kertomani vinkit perustuvat omaan kokemukseeni. Meidän koira-arkemme pysyi helppona tämän suuren elämänmuutoksen jälkeenkin.

Hihnassa kulkeminen

Lastenvaunujen kanssa lenkkeily on helpointa, kun koira ei vedä hihnassa, ei räyhää vastaantulijoille eikä vaihda edessäsi tien puolelta toiselle. Hihnan kädensija on kätevintä sujauttaa omaan ranteeseen tai laittaa hihna vaunujen aisan kanssa samaan linjaan, jolloin samalla kädellä voi pitää sekä hihnasta että vaunuista. Hihnan voi myös kiinnittää talutusvyöllä vyötärölle. Hihnassa kiskova koira vetää samalla vaunujakin kenoon, mikä turhaan rasittaa sinun hartioitasi ja käsiäsi, jotka vauvan myötä ovat muutenkin kovilla. Vetäminen rasittaa myös koiran kehoa.

Vaunujen edestä leikkaava koira aiheuttaa vaaratilanteen itselleen ja vauvalle. Hihna saattaa juuttua pyörien alle ja kumauttaa ne kumoon. Koiran tassut voivat myös jäädä pyörien alle, kun se ei osaa vielä varoa vaunuja. Kannattaa opettaa koiralle jo etukäteen, ettei tienpuolta vaihdeta hihnalenkeillä. Jos taito ei ole vielä halussa, kun vaunulenkit alkavat, vahvista vaunujen vierellä kulkemista tiheästi nameilla.

Vastaantuleville räyhäävä koira saattaa herättää nukkuvan vauvan, mikä on etenkin herkkäunisen vauvan vanhemmalle erittäin raskasta. Räyhäävälle koiralle lenkit ovat muutenkin stressaavia, mutta uudet kummalliset lastenvaunut, niissä itkevä vauva ja ohituksissa hermostuva, väsynyt aikuinen vain lisäävät stressiä.

Koiran kanssa voi lenkkeillä lastenvaunujen kanssa jo raskausaikana, joten vaunujen kanssa kulkemista voi harjoitella ennen kuin vaunuissa on pieni hauras vauva. Jotkut koirat saattavat pelätä vaunuja, joten pelokas koira kannattaa tutustuttaa vaunuihin rauhassa sisällä useana päivänä ennen kuin vaunujen kanssa lähdetään lenkille.

Ovesta kulkeminen

Koirani ovat aina kulkeneet ulko-ovesta vasta luvan kanssa. Ne istuvat ovelle odottamaan lupaa, avaan oven, menen itse ulos ja annan koirille luvan tulla ulos. Nyt olen huomannut, että tämä on etenkin uudelle vanhemmalle erittäin kätevää. Lastenvaunujen kanssa ovesta kulkeminen ei välttämättä heti suju kovin ketterästi, joten säätämistä helpottaa, kun koira odottaa rauhassa ovella, vaikka ovi on apposen auki. Koirien hihnat voivat lojua koirien vieressä sillä aikaa, kun menet vaunujen kanssa ovesta.

Minä matkustan koirieni kanssa useamman kerran vuodessa kotiseudulleni Lappiin, ja ovesta kulkemisen sääntö pätee myös junan hytissä. Lastenvaunumme eivät mahdu hytin ovesta, joten ne täytyy kasata junan eteisessä ja taas koota hytissä. Matkustaminen on vaivatonta, kun koirat voi mitään sanomatta viedä hyttiin, jättää oven auki ja tuoda vauvan ja vaunut hetken päästä. Koirat pysyvät hytissä, vaikka ovi on auki, koska niille ei ole annettu lupaa tulla ulos.

Peti hyötykäyttöön

Meillä “peti”-vihje tarkoittaa “mene petiin ja pysy siellä, kunnes saat toisen vihjeen tai vapautuksen”. Ennen vauvaa tätä taitoa käytettiin ovikellon soidessa, koiran innostuessa liikaa esimerkiksi joistain vieraista sekä koiraharrastuksissa ja kotitreeneissä omaa vuoroa odottaessa.

Vauvaa on hyvää pitää lattialla, jotta vauva voi harjoittaa liikkumisen taitoja. Koiralle lattialla möyrivä ja ääntelevä vauva voi olla kummallinen näky eikä koira välttämättä osaa varoa vauvaa. Innokkaan tai pelokkaan koiran voi pyytää petiin, kun vauva jumppaa lattialla. Koiralla on selkeä tehtävä ja turvallinen paikka, josta se voi tarkastella uutta perheenjäsentä.

Lenkille lähteminen voi jo ennen ovesta ulos kulkemista olla säätämistä ensimmäisen vauvan kanssa. Vauvan pukeminen, laittaminen vaunuihin, itselle ulkoiluvaatteet, koirille kakkapussit ja mitähän vielä. Jos jaloissa pyörii lähdöstä innostunut koira, se voi alkaa käydä hermoille. Pyydä koira petiin lähtövalmistelujen ajaksi! Koira pysyy poissa jaloista ja oppii rauhoittumaan uudessa tilanteessa.

Hyppiminen

Vasten hyppiminen voi käydä vaaralliseksi, kun sylissäsi on pieni vauva. Jos koiralla on tapana hyppiä vasten (ilman vihjettä), kannattaa kyseisiin tilanteisiin opettaa korvaava käyttäytyminen jo hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää. Tarkastele tilanteita, joissa koira innostuu hyppimään. Mitä hyppimisestä yleensä seuraa? Usein hyppimistä pitää yllä ihmisen huomio - myös negatiivinen huomio voi pitää käyttäytymistä yllä.

Ennakoi ja pyydä koiraa tekemään jokin sen osaama toinen käyttäytyminen, esim. istuminen, ennen kuin koira ehtii hyppiä. Jos koira ehti jo hypähtää sinua vasten, pyydä sitä silti istumaan ja anna sille sen jälkeen huomiota (tai mitä koira tilanteessa halusikaan). Ennakoida voi myös niin, että ripottelee nameja maahan juuri kun koira aikoo hypätä tai menee itse koiran tasolle.

Muita vinkkejä

Myös muut luvat lisäävät turvallisuutta vauvaperheessä. Kun koiralla on lupa sohvalle tai sängylle hyppäämiseen, vältetään se vaara, että koira hyppää sohvalle, kun vauva makoilee sillä. Kun koira tietää, ettei kädestä oteta ruokaa ilman lupaa, taapero saa kulkea välipalakeksi kädessään ilman huolta, että koira nappaa ruuan lennosta.

Meillä koirat eivät olleenkaan tule keittiöön, vaan niille on kannattavaa pysyä keittiön ulkopuolella pedeissä, kun keittiössä on joku. Jos vauvan soseita on ruoka-aikana levinnyt ympäri keittiön lattiaa, on myös kätevää antaa koiralle lupa siivota lattia ruokailun päätteeksi. Siivoamaan tullaan kuitenkin vain luvalla. Syöttötuolin vieressä norkoilua ei vahvisteta.

Koiran kanssa puuhaaminen sekä hoitotoimenpiteet on kätevä yhdistää lenkkeihin tai ruokailuhetkiin. Vauva-arjen keskellä ylimääräistä aikaa koiran kanssa touhuamiseen ei välttämättä ole, joten kannattaa hyödyntää niitä hetkiä, jotka joka tapauksessa toistuvat päivästä toiseen koiran kanssa. Lenkeillä voi pysähtyä vaikka temppuilemaan hetkeksi!

Jos olet tottunut harrastamaan aktiivisesti koirasi kanssa, vauva-arjen tuoma treenitauko voi tuntua järkyttävältä. Koirasi nauttii kuitenkin, kun saa tehdä mitä vain kanssasi, se ei siihen treenihallia tarvitse. Voit esimerkiksi käyttää ruokailuhetket uusien taitojen tai hauskojen temppujen opettamiseen. Esimerkiksi pakittaminen on hyödyllinen taito: koiran voi pyytää peruuttamaan pois, kun juuri ryömimään oppinut vauva lähestyy uhkaavasti koiran tassuja tarttumisvalmiudessa.

Lapselle opetettavaa

Sen lisäksi, että koiralle opetetaan, kuinka toimia lapsen läsnäollessa, on erittäin tärkeää opettaa lasta toimimaan koiran kanssa kohteliaasti. Netti pursuilee kuvia ja videoita, joissa lapset rikkovat koirien rajoja ja läsnäoleva aikuinen ei lue koiran rauhoittavia eleitä, yrityksiä kertoa, että tämä ei ole kivaa. Vaarana on, että jossain vaiheessa koiran sietokyvyn raja ylittyy ja koira näykkäisee tai puree lasta. Syy näissä tilanteissa on aikuisen.

Koiralla täytyy olla paikka, jossa se saa olla takuuvarmasti rauhassa. Lapselle on hyvä alusta asti opettaa, että koiran peti on paikka, johon ei koskaan mennä. Hyvä olisi opettaa myös, että yhtäkään koiraa ei lähestytä kohtisuoraan eikä koiraan tartuta.

Sen sijaan lapsen kannattaa asettua pienen matkan päähän koirasta lattialle tai sohvalle istumaan kylki kohti koiraa. Koiralle voi jutella rauhallisesti ja iloisesti. Jos koira haluaa rapsutuksia, se kyllä tulee lapsen luo. Jos koira haluaa olla rauhassa, se pysyy siellä missä oli tai menee kauemmaksi. Tätä täytyy kunnioittaa.

Vauva tarttuu helposti kaikkeen sen käden ulottuville ilmestyvään eikä vielä hetkeen voi oppia, miksi koiraan ei saa tarttua. Siksi onkin tärkeää, että aikuinen pitää huolen, ettei vauva pääse tarttumaan koiraan. Vauvan ja koiran on kuitenkin hyvä tutustua toisiinsa rauhallisesti alusta asti. Vauvan käsiin voi laittaa tumput tai vauvan voi antaa rapsuttaa koiraa paljailla jaloilla. Koiran annetaan haistella vauvaa ja olla läsnä arjen puuhissa.

Huom.! Vauvankaan kanssa ei mennä koiran luo, vaan koira saa tulla halutessaan sinun ja vauvan luo.

Kaikille helpompaa

Kun koiralla on arjessa selkeät säännöt, uusi arki on kaikille mutkatonta. Kun lapsi oppii vauvasta asti, miten koiran kanssa ollaan, koiralla ei ole syytä karttaa tai pelätä lasta. Molemmat antavat toisilleen tilaa ja voivat nauttia yhdessäolosta rauhallisella mielellä. Aikuisen tulee tietysti aina olla läsnä, kun lapsi ja koira ovat samassa huoneessa.

Vastuu toimintatapojen opettamisesta koiralle ja lapselle on aikuisella. Kaikkien perheen aikuisten tulee pitää kiinni samoista säännöistä, jotta oppiminen on tehokasta ja johdonmukaista. Muista näyttää lapsellesi esimerkkiä! Älä itsekään mene rapsuttamaan koiraa sen makoillessa omassa rauhassa. Samat säännöt pätevät sekä omiin että vieraisiin koiriin.

Uuden vauva-arjen keskellä tulee myös varmistaa, että koira saa kaiken tarvitsemansa. Koira tarvitsee elämäntilanteesta riippumatta ruokaa, liikuntaa ja mahollisuuden toteuttaa laji-ja rotutyypillistä käyttäytymistä (esim. kaivelu, pureskelu, haistelu).

Aikuisen tulisi myös osata lukea koiraansa ja tuntea koiran rauhoittavat eleet sekä laji- ja rotutyypillinen käyttäytyminen. Suosittelen lukemaan ainakin seuraavat kirjat:

Lili Chin: Koiran kielellä (Kirjapaja 2021)
Tuire Kaimio: Koirien käyttäytyminen (WSOY 2007)
Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Sanasilta 2017)


Tuoreessa vauvaperheessä rapsutukset voivat jäädä väliaikaisesti vähiin.

Tuoreessa vauvaperheessä rapsutukset voivat jäädä väliaikaisesti vähiin.