Miten koiralle opetetaan lupa kulkea ovesta?

Tässä blogitekstissä ja siihen liittyvällä videolla käyn läpi, miten koiralle voi opettaa, että ovesta kannattaa kulkea vasta kun kuulee tietyn sanan. Tämä lisää koirakon turvallisuutta, kun koira ei ryntää ovesta hallitsemattomasti. Koira oppii ymmärtämään, minkälaista käyttäytymistä siltä toivotaan ulko-ovella.

Opetan oviluvan tällä videolla virheettömän oppimisen periaatteen mukaan. Koiralle siis mahdollistetaan onnistuminen jokaisessa vaiheessa, eikä siltä vaadita mitään, mitä sille ei ole opetettu. Tarkkaan mietitty suunnitelma ja oman koirien taitojen ja vahvisteiden tiedostaminen ovat koulutuksen lähtökohdat. Videolla käytetään positiivista vahvistamista eli toivottua käyttäytymistä vahvistetaan antamalla koiralle jotain sen haluamaa (ruokaa ja lupa mennä ulos).

Käytä omalla koirallasi tarvittavan korkea-arvoista vahvistetta ovella istumiseen. Etenkin jos koirasi on kovin innokas pääsemään ulos ja se on oppinut, että ovesta mennään läpi vauhdilla, käytä jotain todella arvokasta vahvistetta. Ruoka (esim. nakit, broilerin sydän, naudanmaha) on helpoin, mutta leluakin voi käyttää. 

HUOM! ÄLÄ ALOITA HARJOITTELUA, KUN KOIRALLA ON KOVA TARVE PÄÄSTÄ TARPEILLEEN. Opeta uusi taito, kun koira on jo käynyt tarpeillaan ja saanut jonkun verran ruokaa. Näin koiran on helpompi keskittyä uuden oppimiseen. 

Jos haluat, että koirasi on jossain tietyssä asennossa ovella, opeta se ensin ja yleistä taito eteiseen. Muista harjoitella myös ulkoiluvälineet päällä oven lähettyvillä istumista. Jos koira on aiemmin ulkoiluvälineiden pukemisen jälkeen saanut samantien mennä ovesta ulos, sille on uutta, että nyt sitä pyydetäänkin istumaan. Pohdi koirasi oppimishistoriaa, kun mietit, mikä kaikki sille tässä tilanteessa on uutta.

Jos asennolla ei ole väliä, voit alkaa heti opettaa ovesta kulkemiseen liittyvää vapautussanaa. Jos opetat koiralle jonkin tietyn asennon ovella, vapautussanaa voi käyttää jo asentoa harjoitellessa, niin koira oppii yhdistämään sen asennosta nousemiseen.

Vahvista vapautussanan merkitystä liikkumalla itsekin ja palkitsemalla koiraa, kun se nousee pois asennostaan vapautussanan jälkeen. Jos koirasi ei ole koskaan ennen kuullut vapautussanaa eikä reagoi siihen, sano vapautussana ja heitä sen jälkeen nami maahan, jotta koirasi nousee ylös ottamaan sen. Pian koirasi oppii, että vapautussanan jälkeen kannattaa nousta ylös.

Etenkin jos harjoitellessasi kuljet edes takaisin sisään ja ulos, kuten minä videolla, palkitse koiraa myös sisälle tullessa, jotta koira kokisi sisälle palaamisen kannattavaksi. Tämä on tärkeää varsinkin, jos koiran kokemushistorian mukaan ulkona on paljon hauskempaa kuin sisällä ja se mieluummin jäisi ulos kuin kulkisi edes takaisin.

Videolla haluan, että koira oppii, että kahvan koskeminen tarkoittaa "istu". Niinpä otan ensin kiinni kahvasta ja sanon sitten "istu". Kahvaan koskeminen on uusi vihje, jota seuraa tuttu vihje "istu". Pian koira oppii, että kahvan koskemisen jälkeen sanotaan aina "istu". Lopulta koira alkaa istua heti, kun käsi menee ovenkahvalle. (Tosin videon koira on oppinut tämän jo aiemmin.)

Alussa uusi vapautussana sanotaan juuri ennen oven avaamista. Minun vapautussanani on “tauko”, mutta sinun voi olla “vapaa”, “mennään”, “saa tulla” tai mikä vain sana. Voit myös käyttää jo olemassaolevaa vapautussanaa, jos koirallasi sellainen on. Pikku hiljaa ovea avataan enemmän ja koiraa palkitaan istumisessa pysymisestä tiheästi. Vahvisteväliä harvennetaan, ohjaajan liikettä lisätään ja ovea avataan enemmän.

Vaihteleva vahvisteväli on kaikkein tehokkain tapa saada opittuun tehtävään varmuutta. Vaihteleva vahvisteväli tarkoittaa sitä, että vaihtelet sitä, kuinka usein ja milloin annat koiralle palkan istumisesta. Vaihtelevaa vahvisteväliä aletaan käyttää, kun koira on jo oppinut istumaan ovella ja nousemaan vapautussanasta. Välillä koira saa tiheästi nameja, kun avaat ovea, välillä palkkana on vain vapautus ja ulos meneminen.

Koirasi on sinun tärkein opettajasi. Jos se nousee asennosta ennen kuin ehdit sanoa vapautussanan, odotus oli liian pitkä tai vapautus on tullut aina samassa tahdissa ja koira on oppinut ennakoimaan sitä. Anna koirasi nousta, älä rankaise sitä äläkä kiellä. Sano vaikka itsellesi ääneen “ahaa, kokeillaanpa uudelleen”. Palkitse koira taas sisälle tulemisesta ja kokeile ulos menoa uudelleen, tällä kertaa lyhyemmällä toistolla tai tietoisesti erillä vahvistevälillä.

Kannattaa kuvata omat harjoituskerrat! Videolta näet itse parhaiten, mikä sinun toimissasi sai koiran toimimaan milläkin tavalla.

Tehokkainta on, jos harjoittelet taitoa erikseen, kuten teen videolla. Kannattaa heti alkaa yhdistää harjoittelu myös oikeisiin uloslähtötilanteisiin, mutta ulos lähtiessä tee sellaista vaihetta, jossa koirasi varmasti onnistuu. Älä haasta koivet ristissä oven edessä istuvaa koiraa liikaa.

Uuden harjoittelu sujuu helpoiten, kun harjoittelun yhdistää johonkin olemassa olevaan rutiiniin. Voit esimerkiksi tehdä harjoitusta aina, kun tulette kotiin lenkiltä tai aina kun annat koirallesi ruokaa. Ainakin yksi toisto tulee aina, kun menette ulos, mutta koiran pissahädästä johtuen montaa toistoa ei lähtötilanteisiin kannata yhdistää.

Mitä enemmän harjoittelette, sitä nopeammin koirasi oppii. Kasvata haastetta koiran osaamistason mukaan. Jos tapahtuu virhe, ota se palautteena. Tehtävä oli liian vaikea tai epäselvä koiralle. Helpota parin toiston ajaksi ja yritä sitten uudestaan.

Muista kehua ja iloita teidän yhteisistä onnistumisista!

Heräsikö kysymyksiä? Voit lähettää minulle viestiä Instagramissa tai Ota yhteyttä -sivun kautta.