Millainen on hyvä koirankouluttaja?

Kuva: Koiratuulia

Mistä tiedät, että löytämäsi kouluttaja on osaava, käyttää eettisiä koulutusmenetelmiä eikä aiheuta ohjeillaan vahinkoa sinulle tai koirallesi?

Alla on viisi kysymystä, jotka voit kysyä kouluttajalta samalla kun otat häneen ensimmäistä kertaa yhteyttä. Samat kysymykset voit lähettää myös koirakoulun kurssinvetäjälle, jonka ryhmään olet menossa.

Ammattitaitoinen koirankouluttaja on valmis vastaamaan kysymyksiisi. Sinulla on oikeus kyseenalaistaa kouluttajan koulutusmenetelmät ja kouluttajalla tulee olla kyky perustella ne nojaten tieteeseen, tutkimuksiin ja eettisiin ohjeistuksiin.

1. Mikä on koulutustaustasi?

Suomessa koirankouluttajan olisi hyvä vähintään käydä Eläintenkouluttajan ammattitutkinto (AT). Vielä parempi, jos kouluttaja on käynyt Eläintenkouluttajan erikoisammattitutkinnon (EAT) ja/tai Käyttäytymisanalyysiperusteisen eläintenkouluttajien koulutuksen. Vielä parempaakin parempi, jos hän on näiden lisäksi käynyt erinäisiä kursseja ulkomaisilla, positiiviseen vahvistamiseen sitoutuneilla kouluttajilla, jotka eivät harjoita pelkoa ja kipua koulutuksessaan.

2. Mitä koulutusmenetelmiä käytät?

Se on hyvä alku, että kouluttaja mainitsee positiivisen vahvistamisen. Valitettavasti se ei aina tarkoita, että kouluttajan muut keinot olisivat eettisiä. Hyvä kouluttaja perustaa menetelmänsä virheettömään oppimiseen eli siihen, että koulutukset suunnitellaan niin hyvin, ettei virheitä juurikaan pääse syntymään. Koiralle opetetaan toivottuja käyttäytymisiä niin, että koira oppii ne vaihe vaiheelta. Koiraa ei haasteta liikaa eikä koiraa rankaista ei-toivotuista käyttäytymisistä.

Aggressiivisestikaan käyttäytyvää koiraa ei pelotella eikä rangaista. Kouluttaja neuvoo ottamaan etäisyyttä koiraa pelottaviin kohteisiin, neuvoo välttämään tilanteita, joissa aggressiivista käyttäytymistä esiintyy ja ohjeistaa vastaehdollistamaan koiraa ja opettamaan vaihtoehtoisia käyttäytymisiä.

3. Mistä opetus koostuu?

Tämän kysymyksen vastaus riippuu siitä, onko viesti osoitettu harrastustilanteeseen vai arjen ongelmanratkaisuun.

Ongelmalliseen käyttäytymiseen keskittyvässä koulutuksessa on erityisen tärkeää, että kouluttaja haluaa ottaa selvää koiran kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnintasosta ja kartoittaa laajasti kaikki ongelmatilanteet. Osaava kouluttaa ottaa huomioon myös sinun eli ihmisen jaksamisen ja tunteet koko prosessin ajan. Kouluttaja osaa kuunnella ja antaa sinulle tilaa puhua.

Kurssitilanteessa osaava kouluttaja osaa kertoa, miten siirtymät autosta kurssitilaan hoidetaan, mitä taukojen aikana kannattaa tehdä koiran kanssa ja miten kurssikerrat etenevät. Hän osaa myös neuvoa, mitä tehdä, jos asiat eivät menekään koiran kanssa niin kuin toivoisit.

4. Miten virheisiin suhtaudutaan?

Tämä kysymys erottaa yleensä edistyneemmät ja pitemmälle kouluttautuneet kouluttajat muista.

Ammattitaitoinen kouluttaja ei ohjeista sinua rankaisemaan koiraasi fyysisesti, ei edes kieltämään eikä ottamaan koiran namia/lelua pois virheen sattuessa. Osaava kouluttaja tietää, ettei yksittäinen virhe ole vaarallista ja ettei se ensinnäkään ole koiran virhe. Virheitä sattuu, mutta niistä opitaan.

Kouluttajan tehtävä on luoda teille sellainen harjoitusympäristö, jossa virheitä sattuu vain vähän, jos ollenkaan. Ja jos niin käy, kouluttaja esimerkiksi pyytää sinua vahvistamaan silti (eli silti annat koiralle namin tai lelun), pyytämään koiralta jotain toista tuttua käyttäytymistä ja vahvistamaan siitä tai ohjaamaan koiraa johonkin toiseen tekemiseen. Kouluttaja osaa myös perustella, miksi näin tehdään.

5. Mitä välineitä suosittelet käytettävän koulutuksessa?

Ammattitaitoinen ja eettinen kouluttaja suosii nuuskumattoja ja muita ruokavirikkeitä, nameja, leluja, valjaita tai leveää pantaa, pitkää hihnaa tai liinaa. Harrastustilanteissa taukomatot ja harrastukseen kuuluvat valjaat tai leveä panta ja turvallisen pituinen hihna.

Jos kouluttaja suosittelee sähköpantaa, sitruunapantaa, piikkipantaa, ketjupantaa, kuristavaa pantaa, noutajatalutinta, hänen tietonsa ja taitonsa eivät valitettavasti ole nykyajan tasolla. Kaikki nuo välineet aiheuttavat koiralle vähintään epämukavuutta, pahimmillaan kipua. Todella asiansa osaava kouluttaja ei koskaan suosittele tai hyväksy välineitä, joiden tarkoitus on aiheuttaa koiralle kipua.

Hyvä kouluttaja tiedostaa oman senhetkisen osaamisensa rajat ja ohjaa sinut toiselle ammattitaitoiselle kouluttajalle, jos koulutuksen aihe ei ole hänen ominta alaansa.

Varoitusmerkkejä

Jos löytämäsi kouluttaja puhuu tai kirjoittaa alla lueteltujen asioiden puolesta tai perustaa koulutustaan niihin, vältä hänen koulutuksiaan. Nämä ajatusmaailmat, koulutustavat ja -välineet ovat haitallisia ja jopa vaarallisia koirallesi.

  • Kouluttaja selittää koiran käyttäytymistä "vietellä ja vaistoilla".

  • Kouluttajalla ei ole mitään alan koulutusta. Kokemus koiranomistajana tai kasvattajana ei riitä.

  • Kouluttaja puhuu “johtajuudesta, alfasta tai pomosta.”

  • Kouluttaja käyttää ilmaisuja kuten “koiran kuuluu totella omistajaansa.”

  • Kouluttaja ohjeistaa sinua nykimään koiraa pannasta, käyttämään suihkepulloa tai paineilmapulloa, käyttämään kuristavaa pantaa tai muuten neuvoo aiheuttamaan koiralle kipua tai pelkoa.

  • Kouluttaja ei ota teidän yksilöllisiä tarpeitanne huomioon.